En (för mig) ickenyhet dök upp i flödet på Twitter, om Filippa Reinfeldts instagramkonto. Det är väldigt sällan jag klickar på en länk som handlar om en persons instagramkonto, men här fanns någonting som jag blev nyfiken på: Hon hade nämligen blockerat en användare som nu hade valt att göra en JO-anmälan.
Det finns en sak i artikeln som jag tycker är anmärkningsvärd: Att det tar landstingskansliet 4 månader och ett journalistsamtal att svara på en fråga. Det är riktigt pinsamt.
I övrigt är det inte ett så värst komplicerat fall, trots att det under dagen funnits de som vill hävda annorlunda. Jag har twittrat om det och även skrivit en kommentar hos Emanuel Karlsten. Men jag tänkte förklara lite mer, samt i och med min förklaring hoppa över diskussionen kring vad som är att betrakta som ett officiellt konto eller inte. För det är egentligen inte relevant. Det finns bara en sak att ta ställning till. Anmälningen till JO gäller nämligen en begäran att häva blockeringen. Och då kan vi helt enkelt svara på frågan om det är tillåtet enligt offentlighetsprincipen att blockera en användare i ett socialt medie.
När jag var talare på en konferens som SKL (Sveriges kommuner och landsting) höll om just sociala medier, passade jag på att reda ut vad som gäller kring blockering med en av SKL’s jurister. Ja. Det är tillåtet att stänga av användare på sociala medier. Varför? För att du inte stänger av personen från alla kontaktvägar. Att blockera någon i ett socialt medie innebär inte att skärma av personen från organisationen helt och hållet. Hen kan fortfarande använda de andra kontaktvägar som finns (i vårt fall bland annat besök, telefon eller mejl). Vi kan jämföra det med att man kan avhysa en otrevlig eller hotfull person från en kommunreception utan att det bryter mot lagar eller regler.
Här blir det uppenbart att vissa experter inte har tillräckligt hög kunskap kring det sociala medie de uttalar sig om. När Nils Funcke pratar om att Reinfeldt inte får spärra någon från bilder går diskussionen åt fel håll. Ja att undanhålla allmänna handlingar från någon är inte tillåtet. Men att blockera någon på ett öppet socialt medie som Instagram innebär inte att användaren inte har tillgång till bilderna. De går fortfarande att ses här. Det som händer med till exempel Instagram, Facebook eller Twitter är att användaren fortfarande kan läsa det som läggs upp på sidan men inte kan interagera med sidan genom att till exempel kommentera, skicka meddelanden eller liknande.
Så.
Är Filippa Reinfeldts konto otydligt kring om det är privat eller officiellt och därmed allmänna handlingar eller inte? Ja, men det var inte frågan.
Bryter det mot offentlighetsprincipen eller serviceskyldigheten att blockera någon på Instagram? Nej.
Tips på vägen!
För dig som jobbar i en offentlig verksamhet och har hand om ett officiellt konto på sociala medier: kommunicera klart och tydligt vilka regler som gäller och vad som händer om användare bryter mot de reglerna. Det har vi bland annat gjort här men även i de sociala medier där det finns utrymme att publicera reglerna (lättare med Facebook än Twitter till exempel). Reglerna gäller både saker som är rena lagbrott, men även sådant som vi inte anser vara passande som svordomar eller reklam. Där skriver vi även klart och tydligt vad som händer om någon bryter mot reglerna:
Järfälla kommun förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot något i ovanstående lista, samt stänga av användare som bryter mot dessa regler från det sociala mediet i fråga.
Blockerar vi personer som bryter mot reglerna? Helst inte. Det vi gör är att ta bort inlägg som bryter mot reglerna och meddelar personen ifråga varför vi har gjort det, samtidigt som vi hänvisar till våra regler. Skulle en person bryta mot reglerna fler gånger så har vi då informerat om vad som gäller samt vad konsekvenserna blir och kan då blockera personen.
Det är bra att hålla i minnet att man faktiskt kan använda blockknappen även som myndighet. För som vi vet är det inte alltid kattungar och enhörningar på internet.